Utjecaj PVC stolarije na sigurnost Vašeg doma

Ukoliko ove godine još niste bili na godišnjem odmoru, a planirate ići,  ovomjesečnim člankom donosimo Vam nekoliko savjeta kako optimalno osigurati Vaš dom dok se Vi sunčate na plaži.

Opće je poznato da ljetna sezona donosi golem porast kriminalnih aktivnosti, a između ostalog raste i broj provala u stambene zgrade i obiteljske kuće. Prema statističkim podacima iz 2017. godine, na vrhuncu sezone u 7.mjesecu zabilježeno je 134% (!) više prijavljenih kaznenih dijela nego izvan sezone u 1.mjesecu. Provale u kuće i stanove su tad porasle za čak 38%.

Iako se Hrvatska i dalje smatra jednom od najsigurnijih (turističkih) zemlja te su brojke provala u usporedbi s npr. SAD-om male, ne treba podcijeniti navedene statističke pokazatelje. Provala je jedna od stvari za koje mislite da se neće dogoditi baš Vama, od svih ljudi u Vašem gradu i Vašoj državi. Međutim, opreza nikada dosta. U nastavku slijede 3 preporuke kako optimalno zaštiti vlastiti dom od neželjenih posjetitelja:

1. Ugradnja protuprovalnih vrata

Prvi i osnovni savjet temelji se na ugradnji protuprovalnih vrata s „pametnim“ bravama koje provalnicima onemogućavaju njihove nakane. Osim okova vrlo važni elementi su spojnice i sami štok vrata. Naim, ako provalnici ne mogu provaliti bravu, pokušat će oslabiti spomenute spojnice ili čak štokove od vrata. Staklo-Dom Vam u tom kontekstu nudi sigurnosna aluminijska i PVC vrata njemačkih proizvođača profila i okova s pocinčanim željeznim ojačanjima. Naša su vrata standardno opremljena protuprovalnim okovom s višestrukim zatvaranjem.  Važno je znati da se za razliku od općeg uvjerenja provale uglavnom ne događaju tijekom noći nego tijekom dana dok su vlasnici kuće/stana na poslu i to ne razbijanjem prozora nego obijanjem glavnih ulaznih vrata. Ugradnjom kvalitetnih vrata smanjuje se vjerojatnost neželjenog ulaska u Vaš dom za čak 90%. Također se preporučuje ugradnja špijunke u vrata koja Vam omogućuje promatranje posjetitelja.

2. Ugradnja aluminijskih roleti

Nakon provaljenih vrata, najčešći način neovlaštenog ulaska u kuću ipak je razbijanje prozorskih okna. Optimalnu zaštitu na tom području Vam pružaju rolete. Međutim, pogodnije su aluminijske lamele jer im je struktura čvršća od PVC lamela koje su podložnije savijanju. Nadalje je preporučljivo ugraditi elektromotor koji sprječava ulazak u Vaš prostor blokadom dizanja roleta dok se standardne varijante s ugrađenim trakama za podizanje mogu podići s vanjske strane i do 50 cm.

3. Ugradnja protuprovalnog alarmnog sustava

Alarmni sustavi predstavljaju jedno od najučinkovitijih oružja u borbi protiv provalnika. Kao u preventivnom smislu tako i slučaju da se stvarno događa ono najgore. Kućni alarmi se mogu podijeliti na unutarnje i vanjske, ovisno o tome koje područje Vašeg doma želite osigurati (razmislite o kritičnim točkama u Vašem domu!). Također postoji mogućnost povezivanja alarmnih sustava s mobilnim uređajima kako biste mogli pratiti situaciju te regulirati senzore iz daljine. Naravno, ovisno o kvaliteti sustava investicija može iznositi samo nekoliko stotina kuna ili pak više desetaka tisuća kuna.

Osim tri navedena glavna savjeta koja ipak zahtijevaju određena ulaganja, svatko može učiniti barem sljedeće korake:

  • Novac i dragocjenosti pohranite na sigurno mjesto
  • Ključeve od stana/kuće ne ostavljajte ispod tepiha i na sličnim mjestima
  • Obavijestite susjeda od povjerenja o Vašem odlasku i zamolite ga da obilazi Vaš dom redovito te da spusti i podigne rolete, isprazni sandučić i sl.
  • Nemojte razglasiti Vaš odlazak
  • Obavezno zaključajte ulazna te zatvarajte balkonska vrata i prozore (možda se čini smiješno, no čak 36% provala događa se jer vlasnici naprosto nisu zaključali vrata/zatvorili prozore)

Upamtite, u zaštiti vašeg doma najvažnija je tzv. slojevita zaštita. Zaštita vašeg doma može biti skupa, a vi najbolje znate isplati se li se Vaš duševni mir ili ne.

Staklo-Dom Vam želi ugodan boravak na odabranoj destinaciji te psihičko i fizičko opuštanje na Vašem zasluženom odmoru znajući da Vam je kuća/stan na sigurnom. 🙂

Odgovori