Provjetravanjem spriječite pojavu kondenzacije i plijesni

Kada bismo svaki dan odvojili po nekoliko minuta vlastitog vremena te svojoj kući, stanu ili garsonijeri pružili dašak svježeg i čistog zraka, bili bismo lišeni problema kao što su kondenzacija i plijesan. Ubrzani način života i konstantne vremenske promjene rezultirale su izolacijom velikog broja ljudi te povlačenjem u svoje domove. Svi mi zapravo tražimo mir, opuštanje i spokoj u intimnoj atmosferi svojega doma, no kada je već tako moramo se pobrinuti ne samo za estetiku interijera, već i za očuvanje istog te samim time i zdravlje svih ukućana.

Prije svega potrebno je znati kako se kondenzacija pojavljuje u dobro zabrtvljenim prostorijama jer je onemogućeno odvođenje vlage iz prostorije u kojoj se boravi. Uz to, ona će se pojaviti i na slabije zaštićenim mjestima kao što su rubovi stakla, a ako takvi uvjeti traju duže vremena onda dolazi do pojave plijesni. Prilikom izgradnje novih objekata kao i pri renovaciji starijih potrebno je poštivati zakonitosti gradnje kako ne bi došlo do pojave kondenzacije i plijesni na zidovima. Osim što će se oštetiti objekt, narušit će se i kvaliteta stanovanja, a mogu se izazvati i ozbiljni zdravstveni problemi. Ovakve probleme možete spriječiti redovitim provjetravanjem prostorija i to 2 do 3 puta na dan. Češće provjetravanje možete prakticirati u prostorijama gdje je povećana količina vlage, kao što su kupaonice, kuhinje i slično.

Pripazite na pravilno provjetravanje koje uključuje širom otvorene PVC prozore na par minuta dnevno, naročito u sezoni grijanja. Otvaranjem vaših PVC prozora na kip u sezoni grijanja koja slijedi nije od velike koristi jer rashlađuje zidove oko prozora što dovodi do izostanka kondenzacije, ali i do vlaženja zidova. Svježi se zrak izvana brzo zagrije i može apsorbirati novu količinu vlage koja će sljedećim provjetravanjem izaći van.

Zapamtite da provjetravanje nije nužno samo u sezoni grijanja, već i za vrijeme toplijih dana!
Zimi može dolaziti do pojave kondenzacije i kod jako dobrih prozorskih sistema, posebice noću. Međutim, do ovoga neće dolaziti često ako se pridržavate naših savjeta i pravilnog provjetravanja. Sanirajte i na vrijeme očuvajte unutrašnjost svog doma te izbjegnite pojavu gljivica i plijesni. Ako imate pitanja Staklo – dom vam stoji na raspolaganju.

Odgovori