Savjeti za njegu PVC prozora

Odlučili ste se za kupovinu PVC prozora i sada sve što trebate za dugotrajnost i blistavilo je jednostavno i kvalitetno održavanje. U samo nekoliko koraka možete održati sjaj i čistoću vaše prostorije te stvoriti ugodan dom o kakvom ste sanjali. Za razliku od drvene stolarije koju je potrebno s vremena na vrijeme bojiti i polirati, PVC stolarija zahtjeva manje vremena i veću uštedu novaca prilikom održavanja. Staklo Dom vam donosi nekoliko savjeta i uputa kojih se potrebno pridržavati prilikom čišćenja PVC prozora.

Prva stvar koju morate napraviti nakon kupnje, ugradnje i montaže PVC stolarije jest skidanje zaštitne folije s profila. Prilikom ugradnje i montaže zaštitna folija štiti prozore, međutim nakon radova potrebno ju je skinuti i to najkasnije mjesec dana nakon ugradnje. Zaštitne trake mogu se zapeći pod utjecajem vanjskih uvjeta i tada će ih biti vrlo teško odstraniti.

Održavanje PVC profila
Za održavanje bijele boje i sjaja plastičnog dijela vašeg prozora dovoljne su samo mlaka voda i mekana krpa. Ako želite ukloniti nekakvu masnu podlogu možete dodati deterdžent za pranje suđa, mlaku vodu te lagano protrljati. Prilikom čišćenja ne smijete koristiti grube praškaste deterdžente, aceton, alkohol, razrjeđivač, kiseline i slične agresivne proizvode. Uz to, izbjegavajte čišćenja suhim i oštrim predmetima, poput oštre spužvice, grube tkanine i tome slično. Za održavanje stakala dovoljna je kožnata krpica, veća količina vode i mrvicu sredstva za čišćenje.

Pripazite na to da vam jaka sredstva ne dođu u kontakt s plastičnim dijelom prozora, jer to može prouzročiti pojavu žutila na profilima. Zanimljivo je to da i sami možete napraviti sredstvo za čišćenje prozora, što vam u određenim situacijama može uvelike pripomoći. Potrebno je samo u prskalicu pomiješati pola litre vode, tri žlice octa i pola žličice tekućeg deterdženta. Ako želite, možete dodati i 20 kapi eteričnog ulja od lavande ili čajevca. Ulja imaju antiseptičko djelovanje, a ocat je odličan u borbi protiv plijesni.

Održavanje okova i brtvi
Brtve su važan dio vašeg prozora i stoga ih je potrebno dva puta godišnje oprati mlakom vodom i mekanom krpicom te ih premazati glicerinom ili silikonskom olovkom. Napravite to jednom u ljeto i jednom u zimu te izbjegavajte oštre predmete koji mogu oštetiti brtve. Okove je potrebno jednom ili dva puta godišnje premazati finim strojnim uljem.

Za sprječavanje korozije, posebno u priobalnim područjima potrebno je isprati nakupine soli te osušene poprskati sprejem protiv hrđe. Donji dio prozora, otvore za odvodnju vode očistite usisivačem po potrebi, a ako se drenažni prostor začepi, nakupljena voda može vam oštetiti zidove i podove. Potrebno je toliko malo truda – a rezultat je besprijekoran.

Odgovori