Ulazna vrata: PVC ili ALU?

Iako se na prvi pogled čini kao jednostavna odluka, odabir ulaznih vrata ponekad može zadati prave glavobolje. Naime, jasno je da upravo ulazna vrata ostavljaju prvi dojam Vašeg doma te uljepšavaju fasadu na način da privlače poglede. Budite svjesni da ćete svoja vrata otvarati i zatvarati barem nekoliko puta dnevno što naravno predstavlja svojevrstan napor za štok i krilo. Također ne treba zanemariti njihov utjecaj na sigurnost Vašeg doma. Stoga posvetite dovoljno pažnje i vremena tijekom procesa kupovine kako bi svoje novce uožili u nešto trajno i kvalitetno.

Vrata svakako spadaju među najvažnije, u funkcionalnom i estetskom smislu, elemente svačijeg doma. Želite li iznimno jaka vrata koja će preuzeti ulogu zaštite ili pak vrata modernog dizajna koja će impresionirati sve posjetitelje? Zasigurno si sada postavljate pitanje: zašto ne kombinirati ove karakteristike? Ulazna vrata iz naših pogona Vam upravo to omogućuju. Protuprovalna aluminijska (termo) ili PVC ulazna vrata s pocinčanim željeznim ojačanjima i više točaka zaključavanja u kombinaciji s aluminijskim ili PVC panelom pružaju Vam u isto vrijeme sigurnost i eleganciju.

Slika 1: ALU panel Basel s ravnim INOX rukohvatom
Slika 2: PVC panel Pag s skošenim INOX rukohvatom

Moguće su razne izvedbe: počevši od izbora materijala profila, preko odluke o vrsti ispune do pitanja hoće li se ugraditi dodatno nadsvjetlo ili dosvjetlo (naravno ukoliko dimenzije građevinskog otvora to dozvoljavaju). Moguće su čak i izvedbe skrivenih krila: jednostrano (samo je vanjski dio krila kompletno prekriven dekorativnim panelom) ili obostrano. U opisanoj situaciji krilo i štok nisu vidljivi što ujedno poboljšava izolacijsku vrijednost, ali i nivo sigurnosti ulaznih vrata.

Slika 3: Obostrano skriveno krilo

Kada aluminij, a kada PVC?

Postavlja se pitanje u kojim se slučajevima odlučiti za aluminijska, a u kojim za PVC vrata? Ako se radi o iznadprosječnim dimenzijama koje je potrebno ostakliti teškim staklima, neophodan je aluminij s obzirom da je materijal sam po sebi stabilniji te zbog toga podnosi veće terete od PVC-a.

Upravo iz navedenog razloga PVC profili se često mogu i moraju dodatno ojačati tzv. čeličnim ojačanjima u jednoj od brojnih komora što gotovom proizvodu pruža veću stabilnost. Ipak, najveća prednost PVC-a leži u njegovoj nižoj cijeni i boljim izolacijskim vrijednostima. Čak aluminijski profili s prekinutim termičkim mostovima (tzv. termo ili topli profili) ne mogu doseći Uw vrijednosti najmodernijih 6-komornih PVC profila. Više o karakteristikama PVC-a i ALU-a možete pronaći na našoj web stranici.

Paneli (ALU, PVC, HPL) i rukohvati

Kada ste se odlučili za materijal samih vrata (štok i krilo) te time riješili brigu u smislu funkcionalnosti, još Vam jedino preostaje donošenje odluke po pitanju estetike. U 99% slučajeva kupci biraju dekorativni panel izrađen od istog materijala kao i sama vrata. Ako ste se odlučili za PVC stolariju u boji zlatnog hrasta, vrlo je vjerojatno da ćete odabrati ulazna vrata s HPL panelom (paneli prekriveni folijom koja imitiraju drvo) u odgovarajućoj boji. U našim izložbenim salonima možete pronaći veliki broj aluminijskih i PVC panela te odgovarajućih skošenih ili ravnih rukohvata i kvaka raznih dimenzija. Jedna im je stavka zajednička: kvaliteta. Svi paneli na našim vratima izrađeni su od strane našeg domaćeg dobavljača „Grad Export“ koji jamči kvalitetu svojom dugom tadicijom.

Kao što sami vidite kombinacije su bezbrojne, no nadamo se da smo Vam približili neke od  mogućnosti.

Odgovori