Utjecaj PVC stolarije na zdravlje?

PVC (polivinil klorid) predstavlja revoluciju u proizvodnji stolarije. Odnos cijene i kvalitete naspram drvenih prozora i vrata bio je dovoljno značajan pa je PVC stolarija galopirajućom stopom zauzela zapadno tržište. Jasno je da je takav uspjeh rezultirao smanjenjem prihoda starih proizvođača prijašnjih materijala te su se počele širiti razne predrasude i (ne)utemeljene kritike o PVC stolariji…

Za početak bitno je razlikovati proces proizvodnje PVC-a i proces prerade plastike u PVC profile. U navedenoj prvoj fazi PVC-u se dodaju razni modifikatori (punila) koji omogućavaju bojanje te povećavaju otpornost i stabilnost materijala. Prema raznim istraživanjima spomenuta punila nisu štetna, iako određene organizacije poput greenpeace-a tvrde suprotno. Činjenica je da je udio takvih punila (barijum, kadmijum, kalaj, olovo, vinil klorid itd.) u PVC-u danas smanjen na minimum (1%). Nadalje, kada se PVC jednom očvršti on više ne ispušta spomenute tvari. Dakle, štetni učinak je tijekom proizvodnje PVC profila nepostojeći.

Međutim, određena opasnost ipak postoji u slučaju nekontroliranog zapaljivanja PVC-a npr. tijekom požara. Kemikalija dioksin koja se tada oslobađa vrlo je opasna kada joj je čovjek izložen ćesto i u velikim količinama. S obzirom da Vam je u slučaju požara cilj što brže pobjeći iz kuće, ovaj nedostatak Vas ne mora previše brinuti.

PVC je samo vrsta plastike, isto kao i polistiren (PS), polietilen (PE), polipropilen (PP) i sl. Od plastike se danas proizvode masa stvari – život bi bio nezamisliv bez ovog materijala. Svi ozbiljni prerađivači plastike, pa tako i GEALAN, nabavljaju materijal i sirovinu od pouzdanih svjetskih dobavljača (npr. Bayer) koji se moraju pridržavati strogoj zakonskoj regulativi što se tiče zaštite okoliša i zdravlja. Dakle kupnjom kvalitetne sirovine i poštivanjem dobre proizvodne prakse u preradi plastike (npr. u izradi PVC profila), svaka moguća štetnost svedena je na minimum te možete biti sigurni da je finalni proizvod dobrih specifikacija.

Zaključno je važno naglasiti da PVC stolarija kao gotov proizvod s obzirom na svoju izvrsnu termo-izolaciju spriječava prodor vlage te vlaženje zidova i razvitak raznih mikroorganizmi poput pljesna koji je itekako štetan te izaziva razne bolesti dišnih puteva od astme do raka. Osim fizičkog zdravlja ne smije se zanemariti ni pozitivan utjecaj PVC stolarije na psihičko zdravlje. Izvrsna zvučna izolacija omogučava opuštanje i na taj način smanjuje napetost, neispavanost i prenapregnutosti mišića.

Nadamo se kako smo Vam uspjeli davati objektivan uvid u ovu vrlo važnu i aktualnu tematiku! 🙂

Odgovori